Make Me Wine

View Original

De Sagrantino Smile

Floss, tandenborstel en tongschraper zijn geen overbodige luxe in een wijnschrijvers attire. Het is altijd weer even schrikken als je na een proeverij op het toilet jezelf in de spiegel tegenkomt met zo’n grafbek, excusez le mot. Deze akelige term is verre van ladylike, maar er bleek geen ander woord voor handen dat de lading even adequaat dekt. Om die reden heb ik voor dit even akelige fenomeen zelf maar een eufemisme bedacht: de Sagrantino Smile. 

Sagrantino is een Italiaanse blauwe druif met extreem veel kleurpigment in de schil plus behoorlijk wat tanninen. Grafbek guaranteed dusmet een knipoog naar Mona Lisa Smile, die film met Julia Roberts uit 2003 die ongeveer net zo plezierig is om naar te kijken.

Esmee zonder en met Sagrantino Smile

Waarom krijg je blauwe tanden van rode wijn? De pigmenten en tanninen vermengen zich met je speeksel, en vormen een filmlaagje over je gebit. Je tanden raken daardoor gelukkig niet blijvend aangetast of verkleurd, en je kun die charmante blauwe kleurspoeling er makkelijk afpoetsen. Maar wacht even. Letterlijk. Niet direct na het proeven gaan poetsen, want in elke wijn zitten zuren en als je direct begint te schrobben dan verniel je je glazuur. Wacht dus minstens een uur.

Wat te doen in de tussentijd? Spoelen met water en iets neutraliserends eten. Afhankelijk van waar je bent bijvoorbeeld een toastje kaviaar of een banaan. En ook: grappige, knappe mensen ontwijken. Op wijnproeverijen lopen er daar gelukkig niet heel veel van rond. Dat ik überhaupt de moeite neem om mezelf tijdens een sanitaire pitstop weer toonbaar te krijgen, heeft vooral met eigenwaarde te maken; alle andere wijnproevers lijken er niet om te malen. Die lachen zonder enige gêne hun Sagrantino Smile, zich volkomen onbewust van de rudimentaire afzettingen op de tong en korstvorming op de onderlip. 

Dat geeft ook een bepaalde rust. Het draait hier nooit om designerkleding of good looks. Kortom, je wordt hier nu eens niet beoordeeld op je uiterlijk. Maar gewoon om hoe hard je roept dat je heel veel over wijn weet. 

Montefalco Sagrantino 2013 van wijnhuis Moretti, € 25 bij vinoblesse.nl