Make Me Wine Supermarktwijntips #2 Kerstspecial!

Ga je dit weekend al aan de slag met je kerstdiner? Heb je een dreigende Wijn / Spijs-inzinking? Stop whining. Start wining dude! Esmee is here to give you de beste tips voor Kerstwijnen - gewoon uit de supermarkt. 

Wijn/Spijs. Voor sommigen een leuke hobby, voor de meeste mensen een hoofdpijnproject. Zeker tijdens Kerst. Heb je net met pijn en moeite een uitgebalanceerd kerstdiner weten samen te stellen, moet je nog bedenken wat er bij geschonken dient te worden. De kassière van de supermarkt kan je ook niet verder helpen. Wanhoop niet. Ik ga je helpen. 

Om te beginnen met een eerste belangrijke regel:
Drink gewoon wat je lekker vindt! 

De meeste wijnen kunnen prima bij de meeste gerechten. Als de wijn lekker is, en het gerecht goed, zul je echt niemand horen klagen.

Heb je weinig tijd en doe je al je boodschappen bij de supermark?
Scroll dan verder voor mijn Top 3 Kerstwijnen.

En voor wie echt geïnteresseerd is, ga ik wat dieper op de zaken in:

1 + 1 = 3

Een goede wijn-spijscombi haalt het beste van zowel wijn als gerecht naar boven, en zet ze samen in een gunstig perspectief. Als naast textuur ook de aroma’s met elkaar klikken, is er die 1 + 1 = 3 belevenis. Een paar klassieke combi's:

  • Oesters met Chablis
  • Sauvignon blanc met geitenkaas
  • Barolo met truffel
  • Port met chocola

Neem vette vis, daar wil je iets zuurs bij drinken, anders blijf je na elke hap zitten met een kleffe bek. Water kan vet niet afbreken, zuren en tanninen kunnen dat wel. Vandaar dat er bij kaasfondue traditioneel thee gedronken wordt; de tanninen van de thee neutraliseren het vet. Maar als tannine een goede tegenhanger is voor vet, waarom smaakt een bordeaux dan niet bij een moot zalm? Juist omdat ze elkaar opheffen, blijft er alleen een sterke vissmaak in je mond achter. Zuren werken dan beter. Een droge witte wijn schraapt die vissmaak van de tong en spoelt de mond schoon. Hetzelfde geldt voor kazen, daar drink je wit bij, nooit rood - in tegenstelling tot wat veel mensen denken.
 

Welke wijn moet je schenken op je Kerstdiner 2017? 

Check in deze video welke wijnen uit de supermarkt (Albert Heijn, Marqt en Jumbo) lekker en niet te duur zijn. Ik heb voor De Grote Hamersma alle wijnen uit alle winkels geproefd, en weet daarom precies waar 't lekkers te vinden is. Geen tijd om te kijken? Dan verklap ik vast mijn TOP 3 WIJNEN om indruk mee te maken op je Kerstdiner. Ik geef zelfs wijn/spijs-tips!

  • Château Comolet, Grès de Montpellier 2015 (rood), € 7,99 bij Jumbo
  • Weingut Eymann, Riesling Classic 2016 (wit), € 9,70 bij Marqt
  • Rawson's Retreat, Cabernet Sauvignon 2016 (rood), € 7,99 bij Albert Heijn

Heel benieuwd wat jij erbij gaat eten! Laat je het weten?