Vandaag was de laatste dag dat we daadwerkelijk wat kunnen ‘doen’, voordat we over een maand gaan bottelen.
De metingen van het rood zijn nu ook terug van het lab. Altijd spannend: zijn de wijnen stabiel? De tempranillo smaakt in ieder geval geweldig: elegant, gepolijst, vanille, diep fruitige 🍒 kersenpitjesjuice. Vorige keer van de grove gisten afgehaald, vandaag overgezet en nu dus ook van de fijne gisten. Hij is er helemaal klaar voor!
De macabeo heeft steeds een wat reductieve neus gehad. 🥚 Testje: stuiver in het glas gooien. Koper bindt zich namelijk aan de stoffen die de reductieve aroma’s produceren. Je kunt er dan voor kiezen om wat kopersulfaat toe te voegen, maar dat doen we niet. De wijn heeft zich in de goede richting ontwikkeld en zonder toevoegingen behoud je ook meer smaak.
De laatste overzetting was om de syrah die al sinds september in het vat zit, van het hout en de gisten af te halen. Klein probleempje: vergeleken met vorig jaar zijn de vaten hoger opgestapeld. De pompslangen zijn amper lang genoeg om de afstand te overbruggen van het verste vat naar de verste tank. Improviseren met stoelen, verlengtstukken en tafeltjes.
Alle RVS-tanks zitten nu vol, dus overzetten zit er logistiek sowieso niet meer in. Volgende week alles doorproeven en wachten op de laatste labresults van het wit. Keep you posted. 🙏🏼❤️🍷
slang nét lang genoeg (met wat hulp) om van de verste barrique naar de verste rvs tank
fijne gisten blijven achter (weerspiegeld in deksel v tank)