Strengere regels en controles voor Wijn Webshops

Verkoop je online wijn en dranken via een webwinkel? De overheid gaat per 1 juli strenger controleren of je aan de richtlijnen voldoet, met boetes vanaf 4% van de jaaromzet tot 2 miljoen euro. Het is zinvol om je er nu al op voor te bereiden.

pexels-cottonbro-4553273.jpg

Dat wijnwinkels vanaf 1 juli 2021 geen kortingen mogen geven van meer dan 25% was je waarschijnlijk reeds bekend. Kelderrestanten in de grote uitverkoop doen is hiermee verleden tijd, maar er komen meer nieuwe regels, én er zal strenger worden gecontroleerd.


Leeftijdscontrole door bezorgdienst

Daarbij komt ook nog een strengere leeftijdscheck: de Drank en Horeca Wet (DHW) eist een dubbele leeftijdscontrole. Vooralsnog volstaat het online vinkje ‘Ja, ik ben boven de 18’ of het invullen van een geldige geboortedatum, maar per 1 juli 2021 moeten zowel verkoper als bezorger een leeftijdscheck uitvoeren volgens een ‘geborgde werkwijze’. Dat betekent dat de koerier een rechtsgeldige, gereguleerde leeftijdscheck moet doen, met een registratie die door verkoper een jaar lang bewaard moet worden. (Voor Bol.com reden om abrupt te stoppen met de verkoop van alcohol.)

Handhaving door overheid strenger 

Vanaf mei 2022 krijgen online verkoopplatforms te maken met een informatieplicht en nieuwe regels voor oa reviews, prijzen, aanbiedingen en ‘gratis’ digitale diensten. Hierop, maar ook op de huidige regels, zal bovendien strenger worden gecontroleerd. Handhaving wordt nu nog uitgevoerd door gemeenten, maar per 1 juli 2021 neemt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) de controle en handhaving over.

👉 check meteen met wat voorbeelden

Andere valkuilen

pexels-liza-summer-6348095.jpg

Let ook goed op als je...

  • … klanten verplicht vooruit (vóór levering dus) laat betalen.

  • … op je website een vanaf-prijs vermeldt bij een wijn.

  • … wijnen verstuurt zonder Ontbindende voorwaarden bijgevoegd.

  • … wijnen onvermeld laat uitleveren via derden, zoals Delta Wines.

  • … veel werkt met waardevolle ‘give aways’.

  • … reviews op je site toont, zonder uit te leggen hoe je reviews verwerkt.

  • … gepersonaliseerde aanbiedingen doet.

  • … ook andere dingen verkoopt naast wijn, zoals etenswaren.

  • … onvermeld wijnen van meerdere aanbieders op je platform aanbiedt.

👉 Check je zaakjes

Jij hebt je zaakjes vast helemaal op orde, toch? Hieronder een kleine steekproef om te zien of je een boete riskeert.

Stel, je hebt een wijnwebshop. Een klant bestelt een doosje van 6 Brunello’s en een fles Grappa. Mag je dat leveren?

❗️Alleen als je een slijterijvergunning hebt. Anders ben je in overtreding.

Een klant heeft een klacht. Wat heb jij over klachten op je website staan?

❗️ Je bent verplicht om op je site te vermelden hoe je omgaat met klachten, anders ben je in overtreding.

Je krijgt een bestelling voor 1 fles Morgon van een klant die op Sicilië woont. Jij vindt dit nogal veel gedoe, en hebt in je voorwaarden opgenomen dat je alleen binnen Nederland levert. Oke?

❗️Nee, je bent verplicht te leveren aan iedereen binnen Europa. Als je beperkingen toepast, moet je klanten hierover actief informeren vóór ze kunnen bestellen, anders ben je in overtreding. 

Je hebt een wijnwebshop maar geen fysieke winkel, je stuurt een mailing uit naar je klantenbestand om ze uit te nodigen om op afspraak wijnen te komen proeven in je loods. Mag dat?

❗️Nee, je mag klanten nooit uitnodigen om te proeven. Wel om ze ‘kennis te laten maken met het nieuwe assortiment’, mits op een adres met een DHW-, slijterij-vergunning of in een horecagelegenheid. Anders ben je in overtreding.

Een consument heeft wettelijk 14 dagen bedenktijd, waarbinnen hij een bestelling kosteloos kan retourneren. Geldt dat ook als dit niet in je algemene voorwaarden is opgenomen?

❗️ Nee, dan heeft de consument recht op 3 maanden bedenktijd.

Je hebt een webshop en een fysieke winkel. Mag je tegen betaling laten proeven?

❗️Nee, proeven moet altijd gratis zijn.

Mag je in je eigen wijnwinkel of slijterij betaalde wijncursussen aanbieden tijdens of na sluitingstijd? 

❗️Alleen buiten de dagen en tijden waarop de winkel normaal gesproken open is mag dit als de gemeentelijke verordening dit toestaan, maar wel binnen de winkeltijdenwet. (Dus bijv. op vrije maandag of winkel moet dan ander moment dat ze open zouden mogen zijn, gesloten zijn voor klanten.) Als de gemeente proeverijen buiten openingstijden wil toestaan, dient de gemeenteraad of B&W bij verordening ook nog een vrijstelling / ontheffing te verlenen op grond van de Winkeltijdenwet.

Hoe zit het met de regels voor dranken laten opsturen door buitenlandse webshops of wijnproducenten?

Is er verschil in regels voor zelf dranken meenemen uit het buitenland, en dranken laten opsturen door een partij in het buitenland?

❗️Ja!

  1. Meenemen: Persoonlijke bagage van reizigers, die:

    • een incidenteel karakter draagt, en;

    • uitsluitend betrekking heeft op goederen bestemd voor persoonlijk gebruik van de reizigers of voor gebruik door leden van hun gezin of bestemd om als geschenk te worden aangeboden, mits uit de aard of de hoeveelheid van de goederen geen commerciële bijbedoelingen blijken.

  2. Kopen: door particulieren aan particulieren gerichte zendingen, die:

    • een incidenteel karakter dragen, en;

    • uitsluitend bestaan uit goederen bestemd voor persoonlijk gebruik van de geadresseerde of voor gebruik door leden van diens gezin, mits uit de aard of de hoeveelheid van de goederen geen commerciële bijbedoelingen blijken;

    • zonder enige vorm van betaling door de afzender aan de geadresseerde worden gezonden;

Accijnswet, Artikel 63: Bij ministeriële regeling kunnen, onder daarbij te stellen voorwaarden, regels worden gesteld ingevolge welke de heffing van accijns van accijnsgoederen die in kleine zendingen dan wel door reizigers als bagage worden ingevoerd, geschiedt volgens daarbij vast te stellen forfaitaire tarieven.

Mbt de reizigersregeling kun je hier alles lezen.
Dit mag je zelf over de grens vervoeren:

·  10 liter sterke drank
·  20 liter distillatiewijn 
·  90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn) 
·  110 liter bier

Als je het wil laten opsturen, gelden andere aantallen en regels dan als je zelf dranken meeneemt uit het buitenland naar NL. Bij opsturen gelden de standaard forfaitaire tarieven die wij in NL kennen. Als je het wil laten opsturen, moet de webshop een elektronische aangifte (EMCS) doen (gebeurt op dit moment zelden).
Hij moet hiervoor een nummer hebben van de klant, anders kan hij niet verder. Aangezien een consument geen eigen accijnsnummer heeft, dient hij dit te laten verzorgen door een accijnsvertegenwoordiger, die dan de elektronische aangifte kan verwerken. Dit is in de meeste gevallen een internationaal transportbedrijf.
Btw dient te worden afgedragen in land van herkomst, accijns in land van bestemming.

Het opstellen van zo’n document kost minimaal 60 euro ex btw. Als de webshop buiten de EU handelt, moet tevens gedacht worden aan importheffingen. Nu is het zo dat de verkoper, de webshop dus, te allen tijde hiervoor verantwoordelijk is. 


Aangezien alle accijnsgoederen in de EU geregistreerd staan bij de douane, en bij export door producent moeten worden afgemeld, boeken verkopers dit nu nog af als lokale verkopen. Dat gaat binnenkort veranderen omdat daarop beter gecontroleerd gaat worden, nu de douane over scanapparatuur beschikt. Als de verzender foute informatie op de zending heeft gezet, is hij dus in overtreding en daarmee riskeert hij flinke boetes. 

Ook producenten sturen vaak rechtstreeks drank naar producenten, maar als ze dat doen, zonder EMCS, riskeren zelfs dat ze het recht om te exporteren kunnen verliezen.

Accijnsgoederen hebben verschillende achtcijferige codes (GN-codes zoals deze voortvloeien uit bijlage I bij Verordening (EEG) nr. 2658/87 met betrekking tot de Tarief- en statistieknomenclatuur en het Gemeenschappelijk douanetarief). Deze code dient op de EMCS ingevoerd te worden, zodat automatisch het juiste accijnstarief in land van bestemming wordt weergegeven.

Aldus Ron….

Meer informatie kun je vinden bij de KVK en de Douane:

https://download.belastingdienst.nl/douane/docs/e-comm-europese-btw-gevolgen-nederland-do0741z1fd.pdf

https://ondernemersplein.kvk.nl/regels-voor-online-verkoop/

https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/wetten-en-regels/strengere-regels-voor-online-verkopen-op-komst/?utm_source=nieuwsbrief_kvk&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief_zzp_14_2021